De pagina wordt geladen...

Restwarmte voor Aalsmeerse samenleving

In Aalsmeer zijn we gestart met een slim energie-uitwisselingstraject. Samen met het plaatselijke bedrijfsleven en de gemeente Aalsmeer. Zij delen onze visie op duurzaamheid.

Door die gezamenlijke visie en de betrokkenheid doorlopen we de fases van het traject succesvol. Het doel is om in het najaar van 2019 de energie-uitwisseling te gaan gebruiken.

Via een open loop zullen we warmte met een temperatuur van 20 tot 25 graden transporteren naar sportcentrum De Waterlelie, kindcentrum Triade en Fertiplant, leverancier van potplanten. Met een warmtepomp brengen zij vervolgens de temperatuur op de gewenste hoogte. Met onze warmte besparen de panden op energie en reduceren ze hun CO2-emissie. Het afgekoelde water? Dat gebruiken wij om de IT-apparatuur in ons datacenter te koelen. Daardoor hoeven we minder zelf te koelen. Voor de productie van de resterende benodigde koude gebruiken we energie-efficiënte vrije koeling. En alle racks in het datacenter zijn opgesteld in volledig gesloten koude gangen. Ook zo besparen we energie.

Ook hergebruik van eigen warmte

Niet al onze warmte leveren we aan de samenleving in Aalsmeer. Een deel van de warmte uit ons datacenter gebruiken we voor het noodzakelijk voorverwarmen van onze noodstroomsystemen. Want is er een stroomstoring in het energienet, dan starten de noodstroomsystemen direct op. Zo waarborgen we de energievoorziening naar de opgestelde IT-apparatuur. Door gebruik van eigen warmte bij het voorverwarmen van de noodstroomsystemen besparen we veel energie. Vergelijkbaar met het energieverbruik van ruim 300 huishoudens. In principe is ons datacenter daarmee klimaatpositief. Want het voorkomt CO2-emissie.

Steun vanuit de overheid

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf in 2018 een eenmalige Demonstratie Energie-innovatiesubsidie af voor ons unieke project. De RVO geeft de subsidie aan maar 10 duurzaamheids­initiatieven in Nederland. Het geld gebruiken we voor de aanleg van het energie-uitwisselingsnet. En voor aanpassing van de installaties van de deelnemende partijen.

Alle duurzame projecten

Meer weten?

Bel 020 – 605 8888

Stel een vraag
Ja, ik wil teruggebeld worden