De pagina wordt geladen...

Zo werd Vos Logistics koploper in digitalisering en verduurzaming van transport en logistiek

Een internationale onderneming met Nederlandse roots. Vos Logistics richt zich op (mega)transport en logistieke diensten zoals grootvolume, bulktransport en transportmanagement. Het bedrijf regelt die transportstromen voor klanten zonder of mét inzet van eigen middelen.

Frank Verhoeven werd in 2008 CEO van het transportbedrijf. Verhoeven stoomde Vos Logistics klaar voor de toekomst. Sindsdien zijn duurzaamheid en digitalisering leidend in de strategie. Mede daarom bracht Logistics een belangrijk deel van zijn IT-omgeving onder in het NLDC Tier IV datacenter in Eindhoven. Een belangrijke kernwaarde van Vos Logistics is simplificatie.

Verhoeven: “Alles wat we doen, moet passen binnen ‘We simplify. Whatever it takes.’ Want zaken complexer maken, is makkelijk. Maar zaken eenvoudiger maken, is lastig. Zeker als het gaat om IT. Toch is dat wel ons streven. “Hoe kunnen gebruikers (klanten en eigen organisatie) tools zo eenvoudig mogelijk en probleemloos gebruiken?”

Simplificatie biedt kansen voor efficiëntie. En maakt zo het leven van chauffeurs een stuk makkelijker. Denk aan het digitaal scannen van afleverdocumenten voor een minimale papierstroom. Of aan een speciaal ontwikkelde ‘driver portal’ app zodat chauffeurs meteen instructies en tips krijgen. Waar ze kunnen laden en lossen en waar bijvoorbeeld veilige parkings of douches zijn. Met de app is ook onderlinge communicatie mogelijk. De verschillende nationaliteiten van chauffeurs zaken maakt communicatie al complex genoeg. Dus moeten de  IT-oplossingen in één oogopslag duidelijk zijn.

Veeleisende IT-omgeving

Bovenstaande voorbeelden hebben betrekking op de voorkant. Maar ook aan de achterkant is Vos Logistics bezig met informatiestromen te rationaliseren. Zo kan het bedrijf meer intelligent en automatisch aan de planning kan werken. En kan de organisatie iedere order volledig automatisch verwerken. Verhoeven: “Ook draait veel om performance analytics. We hebben dashboards van waaruit we een tiental KPI’s per klant uitdraaien. Zo zien we per KPI waar eventuele knelpunten regelmatig terugkeren. Die kunnen we dan gericht oplossen.” Door volop gebruik te maken van de mogelijkheden van digitalisering, ontstaat een veeleisende IT-omgeving waar de hele organisatie 24/7 op moet kunnen bouwen.

Altijd veilig. Altijd aan

Vos Logistics had in eerste instantie alleen een backup buiten eigen beheer, bij het datacenter van KPN in Almere. Nu zijn de actieve componenten gehuisvest in het Tier IV datacenter van NLDC in Eindhoven. Verhoeven: “Daar kozen we voor vanuit veiligheidsoverwegingen. We streven naar de allerhoogste beschikbaarheid van systemen. We zijn volledig afhankelijk van IT. De Tier IV-certificering en de soliditeit van het gebouw zijn voor ons dus erg belangrijk.” Nu staat nog slechts een beperkt deel van de IT binnenshuis. Zoals de basisapplicaties. Die zijn minder kritiek voor de bedrijfsvoering.

Connectiviteit voorop

Vos Logistics is sterk afhankelijk van de IT-infrastructuur. Eigen beheer werd dan ook steeds moeilijker. Door externe plaatsing van IT in het NLDC datacenter kan het bedrijf echt internationaal  opereren. “Zowel in Nederland als in Polen, Roemenië, Duitsland, Belgie, Spanje, Zweden en Frankrijk werken verschillende mensen aan hetzelfde proces. Een zending die we in het ene land aannemen, wordt in Roemenië gepland, en een fleet manager in Polen pakt het op”, legt Verhoeven uit. “Goede connectiviteit is essentieel om al deze verschillende schakels goed te kunnen laten samenwerken.”

Soepele samenwerking

De keuze voor NLDC was een logische. Vos Logistics wilde 24/7 beschikbaarheid realiseren en uitstekende connectiviteitsopties. Verhoeven: “Naast de uptime garanties van het Tier IV datacenter, speelde mee dat we een jarenlange relatie hebben met het moederbedrijf van NLDC. Dat geeft extra vertrouwen. We zien NLDC als een heel kundige partij en ervaren dat ook dagelijks. Fijn is ook dat Eindhoven dichtbij ons hoofdkantoor in Oss is.” Vos Logistics had nog wel een andere voorwaarde: duurzaamheid. En ook daaraan kon NLDC voldoen. “Het NLDC datacenter in Eindhoven draait voor 100% op groene stroom. En het datacenter is heel energie-efficiënt in klimaatbeheersing. Veel efficiënter dan wanneer onze hele IT-infrastructuur nog op het hoofdkantoor zou staan”, zegt Verhoeven. “Hoe de verhuizing verliep? Vlekkeloos. Onze IT-manager is erg kritisch, maar ook hij was zeer te spreken over de goede samenwerking. Dat zegt wel wat.”

Alle cases

Meer weten?

Bel Quinten Feenstra:
020 – 605 8888

Stel een vraag
Ja, ik wil teruggebeld worden