De pagina wordt geladen...

Datacenter restwarmte project Aalsmeer heeft nationale voorbeeldfunctie

Ons project in Hornmeer blijft niet onopgemerkt in Nederland. Binnen dit project werkt NLDC datacenter Aalsmeer met onder andere de gemeente Aalsmeer samen om restwarmte te leveren aan de gebouwde omgeving. Onlangs verschenen de resultaten van de Meerjarenafspraken energie-efficiëntie 3. Dit is een convenant waarin het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid doelen hebben gesteld voor reductie van het energieverbruik en de lancering van duurzame initiatieven. NLDC is deelnemer in dit convenant.

Eerder al werd met deze animatie getoond hoe deze uitwisseling van warmte en koude na de realisatie van dit project werkt. Ook de Rijksoverheid ziet het project Hornmeer als een doorbraak. De uitwisseling van warmte voor koude van het nog te bouwen kindcentrum, een school, een zwembad en een kwekerij in de buurt van het datacenter in Aalsmeer, heeft een nationale voorbeeldfunctie.

Als het project is afgerond, leveren we warm water uit de koelingsystemen van ons datacenter aan bedrijven en instellingen in de buurt. Het koude water dat zij normaal gezien zouden verwarmen, leveren zij aan ons Aalsmeerse datacenter. Zo besparen wij en de beheerders van de gebouwen grote hoeveelheden energie.

Het project kende de nodige uitdagingen. Die bleken dankzij nauwe samenwerking overkomelijk, zo vertelt Jeroen Vollmuller, vice president Projects & Operations bij NLDC, in een interview voor de Resultatenbrochure MJA3 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook verwacht hij dat er in de toekomst meer mogelijkheden zijn om restwarmte uit andere NLDC datacenters te leveren aan de gebouwde omgeving. Het datacenter in Eindhoven levert bijvoorbeeld al restwarmte aan bedrijven op de High Tech Campus.

Benieuwd naar het hele interview met Jeroen Vollmuller? U leest het in de brochure van de RVO (pagina 26 & 27)

Over het MJA3-convenant

Ruim 1.000 bedrijven uit 37 sectoren werken aan energiebesparing en CO₂-reductie voor 2020. Dit doen zij in het kader van het convenant Meerjarenafspraken Energie efficiëntie (MJA3/MEE) en het Energieakkoord. Bedrijven die deelnemen aan de MJA3/MEE hebben verplichtingen. Zo moeten zij aan de slag met energiebesparing, energiemanagement en een energie-efficiëntieplan. Ook moeten zij de resultaten monitoren. Meer weten? Kijk voor een uitgebreide uitleg op RVO.nl.

Recent nieuws

Datacentra combineren digitalisering, energietransitie en verduurzaming

Lees artikel

“Een 7,2 is bij ons niet een voldoende”

Lees artikel

Alexandra Schless benoemd tot CEO van The Datacenter Group/NLDC-combinatie

Lees artikel
Meer nieuws
Ja, ik wil teruggebeld worden