De pagina wordt geladen...

Digitalisering en energietransitie samenbrengen?

Onze succesvolle initiatieven laten zien dat het kan. Door slimme warmte/koude uitwisseling, besparen we op CO₂-uitstoot. Pionier mee!

Dag van de Duurzaamheid

NLDC als warmteleverancier? Zeker. In Aalsmeer en Eindhoven zijn we dat al. Hier slaan we samen met andere partijen de handen ineen. Want met de warmte die wij produceren verwarmen we gebouwen. In ruil hiervoor krijgen we koude terug om onze datazalen te koelen. Onze initiatieven worden gezien. We worden dan ook steeds vaker benaderd om mee te denken over maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken.

We lopen voorop in duurzaamheid

En hebben een voortrekkersrol als het gaat om circulair ondernemen. Want we vinden het belangrijk om onze sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Al onze datacenters zijn CO2 neutraal en we maken gebruik van 100% groene stroom. Geleverd door de windparken voor de kust van Nederland.

Waar we kansen zien, grijpen we ze. Ook als dat betekent dat we moeten investeren. Want we geloven dat duurzaamheid en digitalisering hand in hand gaan. Onze slimme samenwerkingen in Aalsmeer en Eindhoven zijn hier voorbeelden van.

Handen ineen voor
Energy Hub Aalsmeer

De warmte die wij produceren, kunnen we nuttig inzetten in de maatschappij. Bijvoorbeeld om gebouwen mee te verwarmen. Dat doen we bijvoorbeeld in Aalsmeer waar we ons samen met 3 andere partijen hebben verenigd in Energy Hub Aalsmeer. De warmte die we produceren transporteren we op een ring. De circulatiepompen leveren het water aan Kindcentrum Triade, Sportcentrum De Waterlelie en Fertiplant. Op elke locatie kan de warmtepompinstallatie het water waar nodig verder opwaarderen tot de juiste temperatuur. In ruil voor de warmte krijgen wij het afgekoelde water terug om onze datazalen mee te koelen. Een slimme én duurzame samenwerking. Want de CO2-reductie staat gelijk aan de CO2-uitstoot van zo’n 74 huishoudens.

Erkenning

De gemeente Aalsmeer is initiatiefnemer van deze samenwerking en steunt het project. Ook krijgen we steun van buitenaf. Want het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Slimme samenwerking
op Campus Eindhoven

Ons datacenter in Eindhoven is het enige Tier IV gecertificeerde datacenter in Nederland. En gevestigd in Brainport Eindhoven. Op de High Tech Campus in Eindhoven. De warmte die wij produceren transporteren we via een bestaande warmtering naar de andere gebouwen op de campus. Die koude transporteren we met bijzonder energie-efficiënte pompen. Voor de warmte die wij leveren, krijgen we koude terug om onze datazalen te koelen. Zo besparen wij en de andere gebouwen op de campus op energieverbruik én dus op CO₂-emissie. We gebruiken overigens ook zelf een deel van onze warmte om de noodstroomvoorzieningen voor te verwarmen. Zo kunnen deze meteen opstarten bij een stroomstoring in het energienet.

Restwarmte hubs als oplossing voor het energievraagstuk

Met onze initiatieven nemen we onze sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar we denken ook graag mee over vraagstukken en ontwikkelingen in de samenleving. Zo mengen we ons in de discussie over de tijdelijke bouwstop van datacenters want de vraagstukken rondom duurzaamheid en de capaciteit van de elektriciteitsnetwerken zijn ook voor ons dagelijkse realiteit. Een bouwstop is geen oplossing. Want digitalisering van de maatschappij is een onomkeerbare trend die alleen maar meer zal toenemen. Bovendien geloven we dat datacenters geen belemmering zijn, maar juist een oplossing zijn voor het energievraagstuk. Onze initiatieven in Aalsmeer en Eindhoven laten dat wel zien. Die initiatieven kunnen ook op grotere schaal worden ingezet. Waar we dan aan denken? Een restwarmte hub, dichtbij industriële complexen zoals de Rotterdamse haven of een opkomende regio als Flevoland. Zo kunnen we digitalisering hand in hand laten gaan met de energietransitie én verduurzaming.

NLDC als voorloper

Jeroen Vollmuller, Vice President Operations en Projects, vertelt over de uitwisseling van warmte en koude tussen de verschillende partijen en waarom hij gelooft in deze samenwerking.

Ja, ik wil teruggebeld worden