Datacenters en hun spilfunctie in duurzame digitale transformatie

Geplaatst op 15 September 2017 NIEUWS

NLDC was op 14 en 15 september 2017 aanwezig tijdens de Neutral Peering Days van zusterorganisatie NL-iX in het sfeervolle Kurhaus Hotel. Naast een in het oog springende stand waarop de oude Hollandse meester Rembrandt zijn opwachting maakte, werden ook bezoekers van het evenement betrokken bij de toekomst van de Nederlandse datacenters. We vroegen medewerkers van carriers, collega datacenter operators, internet exchanges en experts uit de sector om hun mening over de toekomst van datacenters, met specifiek aandacht voor de rol van datacenters in de digitale transformatie en verduurzaming.

Functionaliteit vs. duurzaamheid

Opvallend was dat duurzaamheid bij datacenters niet direct het eerste was wat bij de geïnterviewden op kwam. Jac Kloots, Teamhoofd Technologie en Productontwikkeling Netwerken bij SURFnet, denkt bij datacenters niet in eerste instantie aan duurzaamheid. “Ik hoor weinig over duurzaamheid bij datacenters. We kijken zelf wel altijd naar het verbruik van onze apparatuur, het is een factor die wij in overweging nemen bij het realiseren van oplossingen. Maar uiteindelijk is functionaliteit wel doorslaggevend.” Jeroen Tirion van TiNC Works sluit zich bij dat laatste aan. Hij ontwikkelt een nieuwe oplossing om de prestaties van netwerken in kaart te brengen. Voor zijn behoefte aan computing power vertrouwt hij op IaaS providers. “Duurzaamheid is voor mij belangrijk, maar het gaat voor mij vooral om schaalbaarheid en functionaliteit. Ik denk dat meer ondernemers zo denken. Die kiezen voor bijvoorbeeld AWS omdat het daar mogelijk is om snel een service op te zetten. Nu staan zij niet bekend om hun duurzaamheid, maar zeker in een startup fase is dat niet zo belangrijk. Ik denk dat het belangrijk is om duurzaamheid en functionaliteit aan elkaar te koppelen om de propositie duidelijk te maken.”

Dennis van Jaarsveld en Lennert Stoter, beide accountmanager bij fiber carrier Relined, zien wel dat datacenters met duurzaamheid bezig zijn. “Datacenters nemen een substantieel deel van het totale energieverbruik in Nederland voor hun rekening”, zegt Stoter. “Het is voor hen niet alleen vanuit zakelijk oogpunt interessant om dat verbruik te verminderen. Je ziet dat zij steeds vaker initiatieven zoals warmte-koude uitwisseling starten om duurzamer te worden.” Van Jaarsveld vult aan: “Datacenters worden steeds creatiever als het gaat om verduurzaming. Dat is een goede zaak wat mij betreft.”

Remco van Mook van de jonge internet exchange Astroid International ziet een duidelijk verband tussen verduurzaming en de digitale transformatie. Van Mook: “Datacenters zijn een logisch eind- en beginpunt in de digitale transformatie. Het is voor bedrijven niet meer mogelijk om alle IT zelf in beheer te houden. Datacenters bieden een bedrijfszekerheid die bedrijven binnen de eigen muren niet meer kunnen realiseren. Dat is hun spilfunctie in de digitale transformatie. Tegelijkertijd is de concentratie van IT in datacenters op zichzelf al een duurzame ontwikkeling. Schaalgrootte leidt in dit geval tot grotere efficiëntie. Wel is het zo dat eindklanten vooral kijken naar de prijs van bijvoorbeeld energie in een datacenter. Duurzaamheid is geen primaire reden om voor een bepaald datacenter te kiezen, maar het ligt natuurlijk voor de hand dat duurzame datacenters energie zuiniger en dus aantrekkelijker zijn.”

Stevig verankerd

Duurzame datacenters hebben dus de toekomst. “Het mes snijdt aan twee kanten”, zegt Paul Driessen, commercial product manager bij NLDC. “Duurzaamheid is stevig verankerd in onze kernwaarden, omdat wij het belangrijk vinden dat we als grootste Nederlandse datacenter operator een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Tegelijkertijd is het ook voor onze eindklanten interessant om gebruik te maken van duurzame datacenters, niet alleen vanwege het kostenplaatje, maar ook omdat het in een MVO-strategie past. NLDC is met trots onderdeel en drijvende kracht achter deze ontwikkelingen.”

Naast het uitermate duurzame datacenter in Eindhoven, dat volgens het cradle-to-cradle principe is gebouwd, is NLDC voortdurend bezig om datacenters te verduurzamen. Daartoe is onder meer recent gestart met een warmte-koude uitwisselingsproject in en rond het NLDC datacenter in Aalsmeer. “De resultaten van onze rondgang tijdens de Neutral Peering Days onderstrepen wat mij betreft dat het belangrijk is om de meerwaarde van verduurzaming, in combinatie met goede connectiviteit en garanties voor bedrijfszekerheid goed over het voetlicht te brengen. Als NLDC zijn we er stellig van overtuigd dat datacenters die deze factoren met succes weten te combineren, de toekomst hebben. We werken er iedere dag hard aan om die visie te realiseren”, besluit Driessen.