NLDC is vaandeldrager van een lange traditie

Geplaatst op 1 November 2017 NIEUWS

NLDC opereert inmiddels bijna een jaar onder haar huidige naam. Toen moederbedrijf KPN aankondigde dat het haar colocatie activiteiten onder een andere noemer zou onderbrengen, werd dit gezien als een gedurfde maar logische stap. Colocatie in datacenters is uitgegroeid tot een specialisme en daarvoor is focus noodzakelijk. Beide waarden zijn vanuit KPN verankerd in NLDC, en nu is het tijd om de volgende stap te zetten.

Om te begrijpen hoe diep het bouwen en operationeel houden van datacenters verweven is met NLDC, is het goed om een stapje terug te doen in de tijd. Reeds in de jaren zestig bouwden de voorlopers van NLDC datacenters, destijds als mainframes die vaak de overheid of grote, Nederlandse multinationale ondernemingen bedienden. Enkele decennia later werd de exploitatie van datacenters verrijkt met hostingactiviteiten, waardoor voor de huidige colocatie diensten kan worden gebouwd op tientallen jaren ervaring.

Spil in de samenleving

Sinds de bouw van de eerste datacenters is veel veranderd. Het belang van het datacenter specialisme is de afgelopen tien jaar snel gegroeid. Datacenters zijn inmiddels een spil in de samenleving: als zij uitvallen, ondervindt heel Nederland daar de gevolgen van. Allerlei openbare nutsvoorzieningen, overheidsdiensten maar ook bijvoorbeeld logistieke ketens zijn verknoopt met de datacenter infrastructuur. Iedereen vertrouwt erop dat deze vitale voorzieningen niet haperen. Dat vraagt om zorgvuldige aandacht en kennis van zaken.

Als zelfstandige operator heeft NLDC alle vrijheid om zich te onderscheiden. Dat doen we onder meer door sterk in te zetten op verduurzaming. Daarnaast vertaalt die vrijheid zich ook naar ons dienstenaanbod: alle NLDC datacenters zijn carrier neutraal. Klanten hebben de keuze uit een brede waaier van carriers, cloud platformen en leveranciers van connectiviteit. Uiteraard worden zij door NLDC begeleid in die keuze indien dat gewenst is.

De menselijke maat

In de toekomst zal de noodzaak voor specialisatie verder toenemen. We mogen verwachten dat digitalisering nog veel grotere impact zal krijgen dan nu het geval is. Als AI, IoT en blockchain echt momentum krijgen, zullen vele sectoren radicaal veranderen. Een voorbeeld daarvan is de financiële sector, waar we nu al zien dat digitalisering het bedrijfsmodel sterk beïnvloedt. De datacenters van NLDC streven ernaar om in een wereld die zo snel verandert een vaste waarde te blijven. Dat betekent dat het specialisme dat wij nu bezitten, steeds verder wordt verfijnd.

Natuurlijk is het niet alleen techniek wat de klok slaat. Het toevertrouwen van het hart van een organisatie, namelijk de IT en alle applicaties, platformen en uiteindelijk ook mensen die ervan afhankelijk zijn, is geen beslissing die lichtzinnig wordt genomen. Ook wat dat betreft staat NLDC, via het moederbedrijf, in een lange traditie van service met oog voor de menselijke maat. En daarmee kunnen we concluderen dat met de verzelfstandiging van NLDC het beste van twee werelden is gecombineerd: een specialistische datacenter operator die de modernste ontwikkelingen goed in de vingers heeft en die expertise graag inzet ten behoeve van het bedrijfsleven, de samenleving en uiteindelijk het welzijn van Nederland.