Flexibiliteit als leidend criterium bij de keuze voor colocatie

Geplaatst op 9 Mei 2018 NIEUWS

Door Hugo Hoekstra, Vice President Services, NLDC

Veel organisaties en bedrijven hebben hun IT ondergebracht in een datacenter middels colocatie of willen dit op korte termijn doen. Continuïteit, beschikbaarheid en connectiviteit worden daarbij vaak genoemd als reden om de inhuis IT naar een datacenter te verplaatsen. Minder vaak wordt stilgestaan bij flexibiliteit. Tijd om daar eens in te duiken.

Colocatie wordt in de meeste gevallen afgenomen op basis van het aantal benodigde racks en elektrisch vermogen. Contracten worden voor een gezette periode afgesloten, bijvoorbeeld 2 of 5 jaar. Als ondertussen de behoeften veranderen, kan dat tot onaangename verrassingen leiden. Niemand wil immers betalen voor zaken die niet worden gebruikt.

De kans is groot dat tussentijds de behoefte aan rackspace of elektrisch vermogen verandert. Het is een veelgehoord cliché, maar digitale technologie verbetert razendsnel en biedt steeds meer mogelijkheden. Concreet betekent dit dat IT-apparatuur tegelijkertijd kleiner en krachtiger wordt. Wie 5 of 10 jaar geleden inhuis een dataruimte heeft gebouwd, ervaart nu een ondermaatse bezetting omdat de hoeveelheid IT-apparatuur is afgenomen. Waar eerst 8 racks stonden, staan er nu nog 4. De vaste kosten voor deze ruimte zijn gelijk gebleven. De kosten voor koeling, certificering en afschrijvingen krimpen niet mee en worden relatief hoger.

Daarbij komt nog dat in 5 tot 10 jaar ook de manier waarop zowel applicaties als infrastructuur geleverd kan worden totaal is veranderd: vrijwel alles is ‘as-a-service’ leverbaar vanuit de cloud. Het is ondoenlijk om daar optimaal gebruik van te maken vanuit een eigen serverruimte doordat simpelweg de voorzieningen niet aanwezig zijn. Het bewaken en operationeel houden van het technische hart van een organisatie, de IT, is inmiddels een specialisme. Door over te stappen naar een colocatie datacenter die zijn zaken goed voor elkaar heeft en beschikt over een rijk cloud ecosysteem worden dus twee vliegen in één klap gevangen.

Het is belangrijk om samen met de colocatie provider over beschikbaarheid, connectiviteit en continuïteit na te denken. Maar daar houdt het niet op: ook de digitale ambities van de organisatie, de benodigde middelen en keuzes op korte en lange termijn moeten aan bod komen. Het datacenter moet daar in mee kunnen groeien óf krimpen. Klanten van NLDC betalen bijvoorbeeld alleen voor de elektriciteit die zij daadwerkelijk verbruiken. En ze kunnen eenvoudig op- en afschalen op nog meerdere vlakken

Wie groeit of juist krimpt door het verplaatsen van workloads naar de public cloud of een hybride omgeving kan dat bij NLDC eenvoudig doen. Wij faciliteren klanten in hun digitale ambities en behoeften. Flexibiliteit is daarbij een van de leidende criteria.