UPS systemen in datacenter Oude Meer vernieuwd

Geplaatst op 18 Oktober 2018 NIEUWS

In het NLDC datacenter in Oude Meer is samen met technologiepartner Huawei hard gewerkt aan het vervangen van de UPS systemen (uninterrupted power supply). Kortgeleden werd het systeem na een week van intensieve SAT testen in gebruik genomen. Met deze nieuwe UPS is de continuïteit van de services die NLDC in Oude Meer verleent voor lange tijd geborgd. De nieuwe Fusion Power UPS 5000 is de eerste in zijn soort die in de wereld operationeel is.

Een UPS zorgt ervoor dat spanningspieken- en dips, kortsluiting of onderbrekingen van de stroomvoorziening vanuit het hoogspanningsnetwerk worden ondervangen. Ook converteert de UPS de aangevoerde stroom van wisselspanning naar gelijkspanning, en vervolgens weer naar wisselspanning (online double conversion) met een vaste frequentie en spanning zodat IT-apparatuur in het datacenter altijd een stabiele voeding heeft.

Dynamische discussies

Drie jaar geleden startte NLDC een marktverkenning voor de volgende generatie modulaire en hot swap UPS’en, om zo ook in de toekomst optimale continuïteit te kunnen garanderen. De eisen van NLDC lagen hoog: het gewenste kortsluitvermogen dat de statische bypass moest kunnen leveren, was zo hoog dat dit systeem nog niet beschikbaar was.

De mogelijkheid om te kunnen te innoveren op basis van klantvraag was voor NLDC een belangrijke reden om samen te werken met Huawei om dit project te realiseren. Het bedrijf combineert diepgaande technische expertise en forse investeringen met de mogelijkheid om op basis van klantvraag nieuwe oplossingen te ontwikkelen.

De vereiste kortsluitvastheid was relatief groot en niet gangbaar in datacenters. Daar kwam bij dat NLDC graag zo min mogelijk single points of failure wilde hebben, en een mean time to repair die zo laag mogelijk is. Deze combinatie van vereisten leidde tot interessante en soms dynamische discussies tussen NLDC en Huawei. Henk Veldwijk, technical consultant & architect bij NLDC en Hans Hekman, senior datacenter manager bij Huawei leidden het project gezamenlijk in goede banen. Na intensief overleg met het hoofdkantoor en de R&D afdeling van Huawei in China werd uiteindelijk groen licht gegeven om de door NLDC gewenste installatie te ontwikkelen, testen en realiseren.

Durf, doen, duurzaam

NLDC Oude Meer heeft nu beschikking over meerdere installaties, met een vermogen van 800 kW tot 1,2 MW. Alle opstellingen zijn opgebouwd uit losse systemen en zijn daardoor zeer onderhoudsvriendelijk. Modules kunnen over deze systemen worden uitgewisseld en de mean time to repair is daardoor drastisch verkort. Een extra voordeel dat voor NLDC een belangrijke rol speelde in de overwegingen is dat ook een aanzienlijke energiebesparing is gerealiseerd, tot 60%.

De samenwerking tussen NLDC en Huawei is voor beide bedrijven zeer goed verlopen. Met deze nieuw ontwikkelde UPS is de toon gezet voor de markt. Het UPS systeem brengt de kernwaarden van NLDC, durf, doen, duurzaam samen en onderstreept ook hoe belangrijk goede partnerships zijn om tot het gewenste eindresultaat te komen.