AMS-IX: Wereldpartner voor regionale hotspots

Geplaatst op 6 Augustus 2018 referenties

Als belangrijkste internetknooppunt ter wereld is het voor de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) essentieel om stevig verankerd te zijn in het Nederlandse datacenter ecosysteem, dat een digital gateway to Europe vormt. Meer dan 800 netwerken wereldwijd zijn bij AMS-IX aangesloten. Het internetknooppunt verzorgt voor hen connectiviteit over de gehele wereld.

Traditioneel maakten voornamelijk internet- en netwerk service providers, hosting- en cloudproviders en grote contentleveranciers gebruik van het internetknooppunt. Maar de laatste jaren ziet Aleksandar Mitrov, product & business development manager bij AMS-IX, ook een ander type klanten die aansluiten. De nog steeds fors groeiende datastromen en digitalisering van het bedrijfsleven zorgen er voor dat er onverminderd veel vraag naar colocatie is, mede vanwege de garanties op bedrijfscontinuïteit en de efficientievoordelen die colocatie mogelijk maakt.

Volgende generatie connectiviteit

Mitrov: “Bedrijven en organisaties digitaliseren snel en daar gaat natuurlijk een grotere behoefte aan data-uitwisseling mee gepaard. Netwerken en netwerkfuncties moeten door die behoefte flexibeler en eenvoudiger worden. AMS-IX heeft daarom veel energie gestoken in het ontwikkelen van een geautomatiseerd delivery model gebaseerd op software defined networking en network function virtualization. Deze technieken zorgen ervoor dat verbindingen tussen datacenters, (public) clouds en on-premise omgevingen geautomatiseerd, nagenoeg on demand, redundant en zeer flexibel opgezet kunnen worden.”

De toenemende datavolumes leiden er ook toe dat schaalbaarheid en veiligheid een hogere prioriteit hebben. “Verbindingen via het publieke internet voldoen vaak niet meer, enerzijds vanwege beschikbare bandbreedtes, maar ook vanuit veiligheidsoogpunt” zegt Mitrov. “Veel bedrijfsdata is gevoelig en via publieke internetverbindingen heb je geen absolute garantie dat er niemand meekijkt. Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen daarom voor een directe verbinding via een internetknooppunt, bijvoorbeeld via een private VLAN, en willen de capaciteit van die verbinding op- en af kunnen schalen. Om in deze behoefte te voorzien, hebben we in het voorjaar van 2018 een nieuwe dienst gelanceerd: EasyAccess. Met deze dienst kunnen klanten van NLDC direct aansluiten op AMS-IX.”

Regionale hotspots als springplanken

Aanwezigheid in de datacenters van NLDC is belangrijk voor AMS-IX, stelt Mitrov. “Wij willen zo veel mogelijk bedrijven en organisaties bereiken en hen een gebruiksvriendelijke, neutrale manier bieden om connectiviteit af te nemen. Met onze aanwezigheid in de datacenters van NLDC beslaan we meteen een groot deel van Nederland omdat NLDC meerdere regionale hotspots  bedient en tegelijkertijd een stevige aanwezigheid heeft in de metropoolregio Amsterdam.”

“Het gevarieerde klantportfolio van NLDC zorgt er ook voor dat we interconnects met een heel divers palet aan regionale dienstverleners kunnen bieden. De hotspots van NLDC zijn voor bedrijven digitale springplanken naar de rest van Nederland en de wereld en wij zijn er trots op daaraan bij te kunnen dragen”, besluit Mitrov.

AMS-IX

AMS-IX
DOWNLOAD REFERENTIE