Vos Logistics: koploper met digitalisering en verduurzaming van transport en logistiek

Geplaatst op 11 Oktober 2018 referenties

Vos Logistics is een internationale onderneming met Nederlandse roots, gericht op (mega)transport en logistieke diensten. Denk aan bulk- en groot volume-transport en transportmanagement, waarbij transportstromen voor klanten worden georganiseerd zonder of met de inzet van eigen middelen.

Frank Verhoeven kwam in 2008 als CEO aan het roer te staan van het transportbedrijf. Het bedrijf maakte die periode een transitie door, waarbij gedurfde keuzes niet werden geschuwd. Verhoeven stoomde het Vos Logistics klaar voor de toekomst, en sindsdien zijn duurzaamheid en digitalisering leidend in de strategie.

Om de ambities van verduurzaming en digitalisering verder te ondersteunen, bracht Vos Logistics een belangrijk deel van zijn IT-omgeving onder in het NLDC Tier IV datacenter in Eindhoven. Die keuze werd ingegeven door de ontwikkeling die het bedrijf de afgelopen jaren doormaakte.

Simplificeren

Eén van de kernwaarden binnen Vos Logistics is simplificatie. Verhoeven: “Alles wat we doen, staat in het teken van onze slogan: ‘We Simplify. Whatever it takes.’ Het is namelijk heel makkelijk om zaken complexer te maken, maar heel moeilijk om zaken eenvoudiger te maken.” Dat geldt helemaal voor IT. “Hoe kunnen gebruikers (klanten en eigen organisatie) tools zo eenvoudig mogelijk en probleemloos gebruiken?”

Simplificatie biedt kansen voor efficiëntie, waardoor het leven van chauffeurs een stuk makkelijker wordt. Enkele voorbeelden zijn het digitaal scannen van afleverdocumenten zodat de papierstroom wordt geminimaliseerd. Of een speciaal ontwikkelde ‘driver portal’ app, zodat chauffeurs meteen instructies krijgen (waar moet ik precies laden en lossen) en tips (veilige parkings, waar zijn douches etc.) Ook kunnen ze onderling via de app communiceren. Kortom: alle relevante informatie voor een chauffeur. In elk  geval maakt de verschillende nationaliteiten van chauffeurs zaken complex genoeg, daarom moeten de IT-oplossingen in een oogopslag voor zich spreken.

Veeleisende IT

Dat zijn nog voorbeelden die letterlijk aan de oppervlakte staan, en redelijk basaal. Aan de ‘achterkant’ is Vos Logistics ook bezig met rationaliseren van alle informatiestromen, zodat er meer intelligent en automatisch aan de planning gewerkt kan worden. Ook wordt iedere order volledig automatisch verwerkt - er komen geen mensenhanden meer aan te pas. Verhoeven: “Daarnaast draait veel om performance analytics. We hebben dashboards waaruit een tiental KPI’s worden uitgedraaid per klant en we kunnen per KPI zien waar eventuele knelpunten regelmatig terugkeren. Die kunnen we dan gericht oplossen.”

Door volop gebruik te maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt is een veeleisende IT-omgeving ontstaan waar de hele organisatie 24/7 op moeten kunnen bouwen. Vos Logistics had in eerste instantie alleen een backup buiten eigen beheer, bij het Datacenter van KPN in Almere, maar sinds kort zijn de actieve componenten gehuisvest het NLDC Tier IV datacenter in Eindhoven.

Verhoeven: “Daar hebben we voor gekozen vanwege veiligheidsoverwegingen. We willen de allerhoogste beschikbaarheid van systemen nastreven. We zijn volledig afhankelijk van IT, dus de Tier IV-certificering en de soliditeit van het gebouw zijn voor ons belangrijk.”Een beperkt deel van de IT staat nog binnenshuis, bijvoorbeeld voor basisapplicaties die minder kritiek zijn voor de bedrijfsvoering.

Daarnaast zorgt het extern plaatsen van IT in het NLDC datacenter ervoor dat Vos Logistics echt internationaal kan opereren. “Zowel in Nederland als in Polen, Roemenië en Frankrijk  werken verschillende mensen aan zelfde proces. Een zending die in ene land wordt aangenomen, wordt in Roemenië gepland, en een fleet manager in Polen pakt het op”, legt Verhoeven uit. “Goede connectiviteit is essentieel om al deze verschillende schakels goed te kunnen laten samenwerken en dat is gezien onze afhankelijkheid van onze IT-infrastructuur steeds moeilijker in eigen beheer te realiseren.”

Soepele samenwerking

De keuze voor NLDC werd ingegeven door de wens om 24/7 beschikbaarheid te realiseren, goede connectiviteitsopties te hebben en dat te combineren met duurzaamheid. Verhoeven: “Naast de uptime garanties van het Tier IV datacenter, speelde ook mee dat we een jarenlange relatie hebben met het moederbedrijf van NLDC. Dat geeft extra vertrouwen: we zien NLDC als een heel kundige partij en ervaren dat ook dagelijks. Daarnaast speelt nabijheid een rol. Ons hoofdkantoor is in Oss, het datacenter in Eindhoven. En ook niet onbelangrijk voor ons: het NLDC datacenter in Eindhoven draait voor 100% op groene stroom en is veel energie efficiënter met klimaatbeheersing dan wanneer wij onze hele IT-infrastructuur nog op het hoofdkantoor zouden hebben staan.”

De verhuizing verliep vlekkeloos. “We hebben een heel kritische IT-manager, en die was zeer te spreken over de samenwerking. Als iets staat, wil je eigenlijk zo min mogelijk van elkaar merken, en dat is ook het geval”, besluit Verhoeven.

Vos Logistics

Vos Logistics
DOWNLOAD REFERENTIE